Limburgse
HEGGEN & HAGEN:
leven in de brouwerij
Bredere, hogere én meer diverse heggen en struweelhagen: dat is één van de doelen van het ANLb-beheer volgens Natuurrijk Limburg. Zo betekenen ze meer voor de biodiversiteit en functioneren beter als ecologische verbindingen.
Limburgse
HEGGEN & HAGEN:
leven in de brouwerij
Op de foto: Veldmedewerker en heggenkenner Pieter Puts. Foto: Sustainable Media.
Bredere, hogere én meer diverse heggen en struweelhagen: dat is één van de doelen van het ANLb-beheer volgens Natuurrijk Limburg. Zo betekenen ze meer voor de biodiversiteit en functioneren beter als ecologische verbindingen.
Ruim 800 leden van Natuurrijk Limburg beheren gezamenlijk meer dan 500 kilometer struweelhagen en knip- en scheerheggen. Het idee tot voor kort was: een landschap met rechte, nette en strak geschoren heggen, ‘zo hoort het’. Terwijl wildere en diverse heggen juist veel meer kunnen betekenen voor verschillende diersoorten.
Daarom worden deelnemers in Limburg vanuit het ANLb sinds enkele jaren gestimuleerd om heggen om te vormen tot robuustere elementen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder snoeien, of bepaalde delen overslaan. Of ze kiezen een ander moment om de heg of haag terug te zetten. En bij begrazing kunnen ze de heg of haag beter uitrasteren.
De boer op
Veldcoördinator Pieter Puts vertelt: “Natuurrijk Limburg heeft al veel leden in beweging gekregen voor beheer met betere ecologische resultaten. Lokaal zijn ook losstaande heggen met nieuwe aanplant met elkaar verbonden. Mijn collega-veldmedewerkers en ik gaan daarvoor letterlijk ‘de boer’ op, zoals met bijeenkomsten met kleine groepjes deelnemers in het veld. Leden konden hier ervaringen uitwisselen: dit heeft zeker een domino-effect gehad.”
Wat zie je straks in deze heg?
Nog belangrijker is de individuele deelnemers-begeleiding. “Dus, het land op: samen kijken naar het landschap en de functie van de heg om soorten optimaal te laten profiteren. Zo is een robuuste haag met veel bessen en noten aantrekkelijk voor vogels en lokaal zelfs voor de hazelmuis. Veel deelnemers kunnen aan de slag met een beheeradvies op maat.”
Steeds meer leven
Voor de meeste leden wordt het steeds duidelijker hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit.
Puts: “En als je eenmaal weet hoe je het beheer praktisch aan kunt pakken, vallen de inspanningen reuze mee. Wanneer je nu door ‘onze gebieden’ wandelt, fietst of rijdt, zijn de resultaten van de nieuwe kijk op het beheer van heggen al merkbaar. Je ziet bredere, hogere en vollere heggen waarin steeds meer leven te vinden is. Hopelijk komen er nog veel meer ecologisch waardevolle heggen bij in het Limburgse landschap.”
“Leden konden hier ervaringen uitwisselen. Dat heeft zeker een domino-effect gehad.”